2. listopadu 2010

Vážně o nevážném

Kdo se moc ventiluje na Facebooku, je zavržen, je špatný, nemá co na práci, zaplavuje "Zeď" samými zbytečnostmi, všechny jenom otravuje!

Není tomu tak.

Na Facebooku se vyvinula podivná komunita kritiků, odsuzovačů, haterů a dislikerů, tak jako se to časem stane ve všech podobných společenstvích, prostá evoluce. Facebook není jen dalším "zábavným" zabijákem času, je to zvláštní a zajímavý úkaz především pro stránce sociologické a psychologické.

Zkuste se nad tím zamyslet, než zase začnete zvedat oči v sloup.
  1. Tolik to žerete a berete vážně. Kdo ještě dokáže racionálně rozlišovat neustále se měnící internetovou realitu od té skutečné hmatatelné?
  2. Soudíte lidi, jejich životy, vztahy a názory podle toho, co kde na FB plácnou. Myslíte si, že je znáte, že víte, co dělají, co si myslí, s kým se baví, koho mají rádi a koho zase ne. Otevřete oči a začněte u sebe.
  3. To, co si myslíte, co si dle FB vydedukujete nebo vyvěštíte ≠ realita, jednou provždy prosím.
  4. To, co si myslíte, si myslíte vy, je to vaše myšlenka, kterou utvořil váš mozek, je to tedy čistě váš problém, ne skutečnost.
  5. To, že někdo tráví na FB relativně hodně času ≠ že by bez něj nevydržel ani den nebo že ho bere smrtelně vážně.
  6. Každý, kdo na Facebooku visí, pro to má svůj vlastní důvod.
A tak dále, a tak dále ... Dalo by se pokračovat do nekonečna. FB je především o komunikaci a zábavě, nejde ho brát přece vážně.

Mě jen prostě baví s vámi komunikovat, pozorovat vás a sdílet s vámi. Co je na tom špatného? Tímto vás vyzývám k diskuzi :-)

5 komentářů:

Bohdan řekl(a)...

Noo pokud nekdo napise na FB neco jako ze delam to a to, a nebo neco podobneho a neni to pravda tak je lhar a neni co resit. Pokud vyjadruje svuj postoj k necemu (k hudbe, filmu, knize) a o par dni pise neco jineho tak sice nemusi byt hned lhar ale v kazdem pripade netusi co chce. Jedna vec je tedy vystupovat na FB jako JA (tedy skutecna osobnost se skutecnymi nazory) a neco jineho jak vymyslena/virtualni postava kterou jsem si stvoril. Pokud se ale nekomu tyto dve postavy michaji do jednoho profilu tak neni divu ze ma vetsina lidi pocit ze ten dotycny bud lze a nebo ma jiny problem. :)

Mamba řekl(a)...

Správná připomínka ... Pokud je to někdo, koho potkáváš denně / týdně, dá se to odhalit lehce :-)
Každopádně zvedat si své virtuální sebevědomí mu bude stejně ve skutečnosti k ničemu ...

wingsojc řekl(a)...

všechny to baví a kdo to bere vážně, toho to moc nebaví! :D

SkikuBar řekl(a)...

Já jsem jeden z těch, kteří jej odsuzujou. Ale je pravda, že je to volba každého z nás, jestli svůj profil chci mít, či nikoli. Nicméně ruku na srdce, jsou lepší formy zábavy a s lidmi, kteří nejsou jen virtuální, ale skuteční.

Mamba řekl(a)...

Rozhodně souhlasím.