25. července 2011

Pozor, hledá se název karetní hry podobné Žolíkům bez žolíků!

Milí milovníci karet a karbaníci,
vyhlašuju pátrání po názvu karetní hry, jejíž pravidla jsou uvedena níže a která je hodně podobná Žolíkům. Hru si pamatuju z dětství, kdy mě jí naučil táta a říkávali jsme jí Bulka.

Nedávno jsem si na ni vzpomněla, když jsme s V. po 28. Autobusu a 56. Žolíkách usoudili, že bychom si někdy mohli zahrát i něco jinýho. Jenže Bulka to není! Googlovali jsme, abychom si upřesnili pravdila, a zjistili, že pod jménem Bulka se skrývá jiná hra s úplně jinými pravidly. Po naší Bulce ani vidu, ani slechu. Google mlčí.

Pravidla : Hraje se s žolíkovými aka kanastovými kartami, ale pozor, bez žolíků! Žolíky se musí před zahájením hry z balíčku vyndat a hraje se se 104 kartami. Každý hráč dostane po 12 kartách. Na začátku se jedna karta otočí (jako v Prší) a první hráč má v prním kole možnost si otočenou kartu, pokud se mu hodí, vzít a vyhodit místo ní jinou, pokud ne, lízne si z balíčku. A vyhodí. Další hráč má opět na výběr, pokud se mu nehodí spoluhráčem vyhozená karta, lízne si z balíčku ... A tak pořád dokola. Cílem hry je vyložit a zavřít z ruky, jinak to ani pravidla této hry nepovolují. Vyložené karty musí obsahovat minimálně jednu čištou postupku karet jedné barvy a minimální součet musí být 42.

Nejsem si jistá počtem rozdaných karet, ale méně jak 12 by to určitě být nemělo, ani minimálním součtem vyložených karet. Má paměť je děravá. Tak doufám, že se najde někdo, kdo tuhle hru taky zná a pomůže mi s odhalením jejího správného názvu, a pokud ne, nechte se prosím inspirovat. Je to hra velmi napínavá!



Poslouchám : soundtrack k filmu Watchmen
Piju : sypaný zelený jasmínový čaj
Čtu : Pýcha a předsudek od Jane Austen & 1000 věcí, co mě serou
Líbí se mi : BookShelf Porn

20 komentářů:

myška řekl(a)...

Tohle hrajem občas s bábi a říkáme tomu Vatikán .. ale třeba se pletu

Mamba řekl(a)...

Tak ta se vygooglovat nedá vůbec :-)

myška řekl(a)...

Myslim, že když vymysleli ten název, tak ještě google neexistoval :D

Džína řekl(a)...

Tak to vůbec neznám. To k nám ještě nedorazilo... xD

myška řekl(a)...

Boule je prostě sto let za vopicema, no XD

Džína řekl(a)...

My máme zase jiný věci!!! xD

Pavlí řekl(a)...

Ja to znam jako Autobus :))

Mamba řekl(a)...

Tak Autobus hrajeme jinak :-)

Mamba řekl(a)...

http://www.hrejsi.cz/karty/index.htm A nic!

panvicka řekl(a)...

Nikdy jsem nepochopila ani žolíky, takže si nedělám naději :)

Unknown řekl(a)...

jee tenhle film se mi strasne libil i presto ze podobna sci fi nemam moc rada:)

Anonymní řekl(a)...

Tak já tuto hru znám také pod názvem Bulka. Naučil mi ji děda. Hrajeme to, tak jak je popsáno, jen počet bodů čisté postupky máme stanoven na 21 (42 bylo asi moc a pak je to zdlouhavé). Ten kdo začíná hru, tak dostane místo 12 karet 13 a jednu vyhazuje. A z odložených karet hráčů je možné brát až po třetím kole, taktéž zavřít je možné nejdříve po třetím kole. Tak přeji příjemnou zábavu :) Jirka

Sofie Erizame řekl(a)...

neni to Kanasta? s tim ze vykladat se muze zacit az po ctvrtem kole..

Anonymní řekl(a)...

Tak to znám taky pod jménem "Bulka".
Snímá se, první sejmutá karta se nabídne 1. hráči, který si ji v případě zájmu vymění za jednu z ruky.Pokud se mu ovšem nehodí, tak si lízne z balíčku, jako každý jiný. Cílem hry je zavřít z ruky, kdy hráč, který zavře hru musí vyložit min. 1 čistou postupku s min. počtem 3 karet. Pro zavření z ruky se dá použít i nabídnutá karta ze stolu, ale místo líznutí si z balíčku. Po zavření ostatní hráči vyloží také své karty a snaží se použít co nejvíc karet do postupky, či trojice popř. čtveřice. Hodnoty nepoužitých karet se sčítají a zapisují. Ten kdo zavřel odepisuje 10 bodů.
Hra je to velmi zábavná a napínavá, jelikož člověk nikdy neví, jak jsou na tom spoluhráči, když se všechny karty drží v ruce až do konce hry. Také jsou určitá pravidla, pokud se hraje o peníze - tam se jedná o jakésy pokuty do banku a pokuty tomu, kdo zavřel hru.

Mamba řekl(a)...

Úžasné, konečně jsem se dočkala! Děkuji :-)

Anonymní řekl(a)...

Já toto znám ze Slovenska. Tam se to před 30. lety hrálo v hospodách jako u nás mariáš.
Říkali tomu Bulík.
Pravidla se lišila:
1.)Žolíky se používaly(když zůstal v ruce tak -50bodů)
2.)Karet se rozdávalo pouze 10.
Co zůstalo v ruce po vyložení se platilo zavírajícímu 10hal. za bod. + 1Kčs. Při prohrané hře se žolík vyložit nesměl. (Tedy vždy 5Kčs mínus.)
U nás to hrál málokdo.

Anonymní řekl(a)...

My tomu říkáme také Bulka a pravidla máme nejbližší právě Bulíkovi, tedy 10 karet a s žolíky. Nemáme žádný početní limit na postupku, prostě jen musí být při zavření jedna čistá (bez žolíka) postupka. Kdo zavře, odepisuje 5 bodů, ostatní vyloží, co mohou (i s pomocí žolíků) a zbytek se spočítá a zapíše. Hraje se do 100 bodů. A ještě jedna vychytávka - Flash, tedy všechny karty od jedné barvy. Kdo zavře s flashí, odepíše 10 bodů, ostatní připíšou dvojnásobek toho, co jim zbude v ruce :-) A vyhrává ten, kdo všechny ostatní naráz pošle přes 100 bodů.

Anonymní řekl(a)...

My hrajeme bulku s 10 kartami a jen 2 žolíky, bez početního limitu na postupku, taky musí být na zavření jedna čistá. Flashi říkáme bulka. Kdo snímá, buď si snímne žolíka a toho si vezme, nebo dá sejmutou kartu pod balíček obrázkem nahoru a pokud někomu při jeho tahu chybí k zavření ta jedna karta, vezme si ji a zavře - to může udělat od prvního kola, na zavření se nemusí čekat. A pokud někdo sbírá bulku (která nemusí být postupně) a zavře někdo jiný, musí udělat trojice, ale pokud mu do bulky chybí jen jedna jiná karta, tak jako trestné body se počítají jen té jedné. A pokud jsou trojice stejných čísel, od počátku může být tvořená dvěma čísly stejné barvy.

Cobra řekl(a)...

Prikláňam sa o anonimovy, bol to bulik, alebo aj 10 kartový žolík. Žiaľ, pravidlá si už nepamätám a tiež ich hľadám.

Unknown řekl(a)...

Hravame Bulika,..s 10 rozdanymi kartami,ten prvy dostane 11 a 1 vzhodi. Dalsi si moze zobrat tu jeho vyhodenu kartu,alebo dalsiu s kopy. Zbieraju sa tercky,ale mozu v nej byt aj duplaky. Kto ma vsetky karty na vylozenie,vyloyi a vyhodi 1 kartu...vyhral.. Ostatnym sa zrataju karty,ktore nema na vylozenie a pise sa mu body.. Kto ma najmenej bodov,vyhrava.