16. dubna 2011

Jak Mamba vaří - 2. díl : První pokus s červenou čočkou

Recept originální, nikde nevyčtený, jen Mambou vymyšlený a bleskurychle uvařený!

Červená čočka s lilkem, jalapeños a sýrem

ingredinece na 4 porce :
2 hrnky červené čočky
1/2 středně velkého lilku
3 jarní cibulky
3 stroužky česneku
2 lžíce nakládaných jalapeños
2 lžíce olivového oleje
eidam na strouhání
sůl
pepř
kurkuma
chili
4 vejce
nakládané okurky

doba přípravy : 30 minut
obtížnost : 2/5

výhody : časové nenáročná a jednoduchá příprava, lehký a zdravý
pokrm vhodný pro vegetariány (veganská verze : bez sýra, vajec, popř. i pečiva), nenadýmá

Čočku propláchneme (zežloutne) a scedíme. Cibulku nakrájíme na tenká kolečka, lilek na menší kostičky či proužky. Česnek rozdrtíme a sýr nastrouháme najemno.

V hrnci na olivovém oleji krátce a zlehka orestujeme česnek. Až se rozvoní, přidáme cibulku a restujeme do mírného změknutí. Pozor, česnek nesmí příliš zhnědnout, jinak zhořkne a zkazí chuť celého pokrmu!
Přidáme sceděnou čočku a vše zalijeme 5 hrnky vody, přiklopíme a přivedeme k varu. Směs vaříme cca 5-7 minut.
Přidáme sůl, pepř a kurkumu dle chuti, špetku chili a přisypeme jalapeños a lilek. Vše důkladně promícháme a vaříme dalších 5-7 minut, než čočka změkne. Pozor, abyste čočku nerozvařili! Červená čočka, zvaná též turecká, se nemusí předem namáčet, jelikož nemá slupku, ale o to rychleji ale měkne.
Naservírujeme čočku na talíře, posypeme sýrem a podáváme s osolenými a opepřenými volskými minivoky, kyselou okurkou a pečivem a nebo taky ne.

Dobré chutnání a žádné povídání přeje Mamba!
Čočce zdar a té červené obzvlášť :-)

2 komentáře:

Mamba řekl(a)...

P.S. Asi napíšu kuchařku, kam všude se dají nacpat jalapenos ... :-D

A. řekl(a)...

Hadi jí čočku?